Combi

Klik hier voor NL versie

Combination Lessons

Introduction

A combined lesson for guitar and bassguitar is a main subject lesson for 2 or 3 guitar students and 1 bassguitar student in which we work on the various aspects of ensemble-playing. Like the normal ensemble lesson this combination lesson is a necessary supplement to the individual lesson: things that can not be checked during the individual lesson are for instance the choice of volume, the choice of sound, functionality of chosen lines/ chords/ rhythm in a ensemble situation, the keeping of a tempo and groove over a longer period, etc.

On the other hand this lesson is different from the normal ensemble lesson because the main subject teachers are present and are now able to give direct feedback to their own students. In this situation the students are confronted directly with both their instumental and ensemble-playing shortcomings because the abcense of drums and keyboards, which are instruments that often gloss over the rhythmical and harmonical mistakes of guitarists and bassguitarists. The purpose is to make the student look for the solution after having noticed this shortcomings in order to finally function better in a group.

 

Exam

At the end of the period of the combination lessons there will be an exam in which the students will show their progress. In this exam the jury will choose 3 pieces from a list of pieces known to the students. The students are supposed to know the pieces by heart i.e. melody and harmony (no reading in this exam!). Also the jury will choose the style and the key. (Normally there will be 1 piece in swing and 1 piece in even eights).

 

The jury will pay attention to:

  • rhythmical and harmonical functionality
  • tempo continuation
  • groove
  • choice of volume and sound
  • phrasing
  • individual initiatives (solo's, fills, etc.)
  • being alert and ability to react to individual initiatives
  • dynamical course

 

 


Repertoire Combination Lessons

Concept Setlist
1. opening tune
2. latin
3. medium
4. ballad
5. up-time

 

SET I
1. C-Jam Blues
2. Blue Bossa
3. Just Friends
4. Song for My Father
5. Autumn Leaves

SET II
1. All Blues
2. 500 Miles High
3. All the Things You Are
4. My Funny Valentine
5. Take the A-train

SET III
1. St Thomas
2. Maiden Voyage
3. Someday My Prince Will Come
4. Body and Soul
5. The Days of Wine and Roses

SET IV
1. Blue in Green
2. The Girl from Ipanema
3. Stella by Starlight
4. 'Round Midnight
5. I've got Rhythm

 

Look for the leadsheets and midi-files of these tunes after login  (for my students only).Gecombineerde les op het Utrechts Conservatorium:

"Heftig, maar leerzaam"

 

Tekst en fotografie: Willem Huetink

Lokaal 129 van het Utrechts conservatorium is broeierig warm. Geen wonder. De ramen mogen niet open omdat het tegenovergelegen pop- en horeca etablissement Stairway to Heaven heeft geklaagd over geluidsoverlast(sic!). Dat wordt dus een paar uurtjes zweten voor de studenten van Theo de Jong en Marcel Karreman, docenten bas en gitaar. Beide heren hebben een lestechniek ontwikkeld die een aantal jaren geleden bij toeval is ontstaan maar uitstekend bleek te werken.

Theo de Jong: "We geven hoofdvakles in een ensemble vorm en profiteren zo van de voordelen die beide lesvormen met zich meebrengen. Wanneer ik één op één met mijn basleerlingen een traditionele hoofdvakles doe, heeft het toch een beetje het karakter van droogzwemmen. Want het gaat natuurlijk uiteindelijk altijd om het samenspelen in een bepaalde bezetting. De basgitaar is bij uitstek een instrument dat je niet geisoleerd moet benaderen vanwege de brugfunctie tussen melodie en ritme. De traditionele ensemblevorm die hier uiteraard ook bestaat heeft weer als nadeel dat de ensembledocent van dat moment best per ongeluk eigenlijk een docent trompet kan zijn. Hij zal dus wel opmerkingen maken over het samenspel in het algemeen, maar behalve globaal nooit inhoudelijk iets zeggen over de basgitaar, omdat hij het instrument daarvoor niet goed genoeg kent. Doordat Marcel en ik een tussenvorm hebben ontwikkeld, kom je wèl toe aan de diepteopmerkingen betreffende het instrument zoals, klankkleur in relatie tot elementenkeuze en muziekstijl enzovoort. Daarnaast besteden we dan ook aandacht aan de samenspeelaspecten. Bijkomend voordeel voor de gitaristen is dat -omdat er zonder drummer gespeeld wordt- ook zij verantwoordelijk worden voor de groove."

De opzet van de les is simpel: telkens twee gitaristen spelen samen met één bassist. De gitaristen zitten twee uur, de bassist wisselt na een uur. De studenten bereiden een zevental stukken voor. Meestal een keuze van standards uit The Real Book. Ze kiezen een stuk, spelen en de docenten luisteren en becommentariëren op individueel spel, waarbij aspecten zoals geluid, opbouw van een solo aan de orde komen én op het samenspel, waarbij zaken als dynamiek, tempo, frasering en volume de revue passeren. Daarna wordt er weer een nieuw stuk gekozen, waarbij Theo en Marcel er nog maar eens de nadruk op leggen dat de studenten er van uit moeten gaan dat het in feite een simulatie van een schnabbel is. Ook dan weet je niet precies met wie je welke stukken gaat doen, en in welke uitvoering. Ook dan moet je ter plekke afspraken maken om de zaak tot een goed einde te brengen. Na Song for my Father, wat nog een lastiger stuk bleek dan men gedacht had, herhaalde de procedure zich. De docenten leveren complimenten en commentaar onder de noemer ‘Theo brandt zijn leerlingen af’. Soms wordt de kritiek niet in dank afgenomen: "Moet ik de gitaristen meer dynamiek geven, dus ga ik harder, is het wéér niet goed." Waarna natuurlijk duidelijk gemaakt wordt dat meer dynamiek iets anders is dan hard(er) spelen. Marcel Karreman weet het ook fijntjes te brengen: "Je hebt een probleem, je instrument, en dan moet je ook nog op de anderen letten. En je speelt dit nu wel, maar wat doet het? Het kabbelt maar een beetje voort."

Bassist Bart Soeters gevraagd naar zijn ervaringen met deze lesmethode: "Het is inderdaad heel anders dan een gewone les of ensemble. Het is veel intensiever, spannend, maar ook confronterend. Je leert heel anders met je verantwoordelijkheden omgaan. Het tempo blijkt in deze bezetting vaak heel moeilijk te zijn. Ook harmonische fouten vallen eerder op. Alles ligt als het ware onder een vergrootglas. Daar moet je dan op gaan oefenen. Je leert goed anticiperen en letten op de continuiteit in een stuk. Wat mij betreft een prima lesvorm: heftig, maar leerzaam."